2011-09-21

Mässan Boksson

Nu släpps min Världens sötaste kalender! Och från och med imorgon kommer jag såklart att uppehålla mig på bokmässan i Göteborg och signera m.m. Ungefär såhär ser det preliminära mässchemat ut:

Torsdag

17:10-18:00 Sänder Tankesmedjan från Sveriges Radios scen.


Fredag

14:00-15:00 Signerar Världens sötaste kalender i Galagos monter, A01:40 (tillsammans med fantastiska Sara Granér!)

15:00-? Signerar Fulheten och Mig blir du snart kär i i Koliks monter, A02:47


Lördag

14:00-? Signerar i Koliks monter

Söndag

12:00-13:00 Signerar i Galagos monter (tillsammans med min idol Joakim Pirinen!)


Sväng förbi, köp en bok/sötkalender och få en liten teckning i den, vetja.

2011-09-18

Oh no they didn't!

För två veckor sen skrev jag om Kellogg's. Häromdagen var jag och Sara H på loppis, och jag köpte på mig en massa gamla tidningar för att kunna klippa och klistra i dem. I en av tidningarna fanns en helsidesannons från just Kellogg's. Denne lelle:

Eftersom annonsen riktar sig till (serieläsande) barn är det enligt kapitalismens alla regler inte konstigt att den är i serieform. Men vad som är konstigt är själva innehållet i serien.

Tony Tiger, ett käckt pälsdjur med förkärlek för sockrade flingor och röda snusnäsdukar, är med i nån sorts pingisturnering. I vilken han möter... kinesen Pang-Pong.

Pang-Pong spelar alltså ping-pong och är från Hong-kong. Pang-Pong kisar och bär fläta och rishatt. Det enda som hade kunnat göra porträttet ännu värre vore om Kellogg's låtit Pang-Pong uttala GGR GGL eller äta Frostflakes med pinnar. Det här är helt enkelt inte okej.


Men visst, att serien tecknades 1985 är kanske en förmildrande omständighet. För det var ju innan det bestämdes att kineskarikatyrer hör osoftare tidevarv till. Eller? Hur ser det egentligen ut idag? Vi kikar in hos ett annat företag som jobbar med sockerprodukter, Fazer.



Whoops, där hade det visst inte hänt nåt sedan 1961, nä. Fazer bär rätten att teckna kineser i rishatt som den sista droppen vatten.

Så, jag tyckte att det var på tiden att maila dem. Eftersom Fazers "kontakta oss"-fönster är för litet för att ta screenshots (jag hatar det där!) får jag helt enkelt skriva ut brevet:

"Hej Fazer! Jag har en kinesisk brevvän. Häromdan tänkte jag att jag skulle rita en teckning till henne, föreställande oss båda hand i hand. Men jag vet inte hur hon ser ut. Så jag köpte en påse Kinapuffar och ritade av kinesen där. Teckningen är jättefin, jag har postat den till henne nu. Hon blir säkert superglad. Tack för hjälpen, Fazer!"


Om de skriver tillbaka publicerar jag svaret här. Puss på er!

2011-09-07

Vem vann?

Vilka fina motiveringar ni skrev. Så fina att jag till slut inte kunde välja, utan tvingades dra lott mellan de fyra bästa. Och vinnaren blev då: Kit.

Maila mig din adress så kommer ett brev på posten.

2011-09-05

Nån sorts tävling

Inatt ritade jag en karta ansikten:

(Klicka för att se större)

Nu undrar jag: vilken av figurerna skulle du helst vilja vara, och varför? Den med bäst motivering får den tjusiga originalbilden + hemlig present skickad till sig per post.

Puss!

2011-09-02

Provokationerna fortsätter!


Istället för mina vanliga frukostflingor råkade jag köpa Kellogg's Special K. Nä, nu ljuger jag - jag råkade inte. Jag fick syn på paketets vidriga baksida i butiken och tänkte "det här vill jag scanna". Och eftersom berget inte kunde komma till Muhammed (= scannern till butiken) så fick Muhammed pallra sig till berget (= paketet till scannern). Anyways, så här ser det ut:

Det är en sorts klipp-ut-och-kom-ihåg-sida - till förvillning lik de pysselsidor som återfinns på Kellogg's mer barnanpassade produkter (fast minus pyssel, lekfullhet och allt vad charm heter) - med tips på hur man som kvinna kan få "livspusslet"* att gå ihop.


Nå, vad är det då för essentiella "tips & tricks" Kellogg's så generöst vill bjucka på? Vad innehåller just denna skopa ur frukostflingeföretagets outsinliga brunn av visdom? Låt oss se!

Förutom att jag ogillar att Kellogg's förutsätter att alla (kvinnor) dricker smoothie är det här säkert ett bra tips. Nej, jag tar tillbaka det, det är ett jättelamt tips, på snudd ett icke-tips. Intresseklubben orkar inte ens låtsasanteckna. Så vi går vidare:

Texten är kanske för liten för att läsas, så jag transkriberar:

"Har du tänkt på att morgonen är den enda chansen att njuta av lite lugn och ro innan en ny hektisk dag kallar? Stig upp en halvtimme tidigare och gör det du inte får gjort när du kommer hem och är trött. Tro oss, den halvtimmen mindre i sängen är värt det!"

Det här är - om ni ursäktar franskan - ett pissekukdåligt tips. Av flera anledningar. Till exempel löser ju inte det tidiga uppstigandet problemet med att man "kommer hem och är trött". Jag vågar satsa en femhunka på att en halvtimme mindre i sängen snarare förstärker tröttheten. Och vem säger att det skulle vara jobbigare att göra "det [man] inte får gjort" när man är kvällstrött än när man är morgontrött? (Plus: varför skulle de viktiga uppgifter man inte hinner med inte kunna göras i sängen? Jag tänker t.ex. på onani.)

Men det är såklart inte dessa logiska luckor som provocerar mig. Det som provocerar mig är vad Kellogg's medelst bildvalet antyder att man ska ägna sin halvtimmes egentid i ottan åt. Nämligen:

Wow, tack!!!

Jaja, den som känner sig extra trött efter att ha följt Kellogg's idiotiska råd kan i alla fall tröstas av att det vägs upp av ett annat. För vad kan man egentligen göra åt det här med att se trött ut? Tja, vad säger ni, Kellogg's?

Ja, det här är faktiskt hela tipset, det kommer inget mer. Ingen information om hur ögonskuggan ska appliceras för att ge denna uppiggande effekt, ingen ledtråd om vilken färg man bör använda. Så det funkar väl med alla färger och utföranden, resonerade jag. Och kolla vad pigg jag ser ut! Som vårens första nyponros.


Sen följer fler tips som jag inte orkar gå in närmare på. Inte för att de inte är intressanta, eller jo, precis därför. Hur som helst skulle jag vilja ge Kellogg's några viktiga "tips & tricks".

1) Ha aldrig mer en Tips & Tricks-sida.

Det var det. Eller förresten, jag har ett till tips. Nämligen: var inte så klyschigt onda. Ni kan väl åtminstone försöka kamouflera ert förakt för kvinnor. När nån till exempel skickar ett sånt här mail** till er...

[viktminskning.bmp]

... så borde ni nästa gång försöka svara nåt annat än:



"Tak for din henvendelse. [...] Det glæder os meget at høre om din succes med din viktminskning, tillykke med det og tak fordi du tog dig tid til at dele din oplevelse med os. Med venlig hilsen Kellogg's Konsumentkontakt"

Annars kan ni, i fortsättningen, lika gärna skriva ut vad K:et i Special K står för. Kvinnohat.

Puss och hej!

--------------------------------------------------------

* = "Livspussel" är ett ord jag alltid måste sätta inom citationstecken, även om jag i det här fallet inte citerar någon särskild.
** = Från temaveckan Fem konsumentmail II, känd från Fem bilder anno 2008.